Muizenroosters

Bij ons onderzoek in de Regionale Scholengemeenschap in Ter Apel kwamen wij een type muizenrooster tegen dat voor ons onbekend was.

De Regionale Scholengemeenschap is de huidige naam voor de Rijks Hoogere Burgerschool die in 1924 in Ter Apel gebouwd is. Omdat het een rijksgebouw betrof, was de rijksgebouwendienst verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw. Op het bureau van de rijksbouwmeester werkte de architect Gart Westerhout op de afdeling Onderwijsgebouwen, die de school ontworpen heeft.

Het schoolgebouw is vanbinnen en vanbuiten helemaal in de stijl van de Amsterdamse School uitgevoerd. Tot in de kleinste details is dit doorgezet. Het is nog steeds voor het grootste deel origineel.

Tot die kleine details behoren de muizenroosters. Op het eerste gezicht was er geen twijfel over het materiaal waarvan ze vervaardigd zijn. Zowel de kleur als de vormgeving lieten ons zonder enige aarzeling voor gietijzer kiezen, wat sowieso voor de hand lag. Totdat er vlak na het onderzoek een reparatie moest plaatsvinden en een rooster daarvoor verwijderd moest worden. Het brak daarbij in stukken en bleek tot ieders verbazing uit keramisch materiaal te bestaan.

De school is voorzien van veel decoraties die door de Eerste Steenwijker Kunst-Aardewerk Fabriek (E.S.K.A.F.) zijn gemaakt. De ontwerper is Adriaan Remiëns, die ook samenwerkte met Hildo Krop. De E.S.K.A.F. heeft voor Hildo Krop zogenaamde grès ajour tegels gemaakt die in een school aan de Jozef Israelskade in Amsterdam toegepast zijn.

Dezelfde techniek blijkt dus ook toegepast in de muizenroosters, maar dan veel fijner dan in de tegels voor de school in Amsterdam.

Links een van de muizenroosters, midden de brokstukken, rechts de grès ajour tegels in Amsterdam.