Jan Battjes ✞

 

Opleiding
Jan Battjes is bouwhistoricus. Hij heeft bouwhistorie aan de HBO+opleiding van de Hogeschool van Utrecht gestudeerd en de opleiding met lof afgesloten.
Ervaring
Hij is tevens bouwkundige met een ruime ervaring in de restauratiewereld. Daarnaast heeft hij een opleiding projectmanagement gehad en als projectmanager van grote bouwprojecten zijn sporen verdiend.
Nevenactiviteiten
Hij is voorzitter van de gemeentelijke monumentencommissie van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, lid van de provinciale monumentencommissies in Groningen en Drenthe en lid van de commissie kerkhoven van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Jan Battjes 1945-2018

Donderdag 6 december 2018 is Jan Battjes plotseling overleden. Voor zijn vrouw en kinderen is het een volkomen onverwachte gebeurtenis, die voor hen verschrikkelijk is. Voor mij als zijn zakenpartner is het ook onvoorstelbaar. Onze samenwerking verliep zonder enig probleem, sterker nog, we vulden elkaar aan. Jan was heel technisch en had enorm veel kennis van de geschiedenis van Groningen, ik kon gemakkelijk schrijven, met als voordeel dat ik ook nog begreep waarover het ging.


Op de eerste dag van de opleiding Bouwhistorie aan de Hogeschool van Utrecht hebben wij elkaar leren kennen. Ik moest nog ingewijd worden in de bouwhistorie, Jan wist veel van gebouwen en restauraties af. Zijn werk bij Team4 Architecten heeft hem op dat vlak de nodige ervaring en kennis bijgebracht. Ik heb heel vaak tegen hem gezegd dat hij net zo goed les kon geven in plaats van student te zijn, maar hij vond dat geen probleem. Bijna alle opdrachten voor de opleiding hebben wij samen gedaan, met als resultaat dat wij allebei met lof de opleiding hebben afgerond.


Direct daarna zijn wij begonnen met ons bureau, Battjes & Ladrak, Bouwhistorici. In het begin hebben wij op verschillende plaatsen in het land bouwhistorisch onderzoek gedaan, maar al gauw hadden we genoeg opdrachten in Groningen en Drenthe, soms in Friesland. We waren bekend geworden, we hadden altijd genoeg opdrachten.


Jan zat in allerlei commissies, zoals de Begraafplaatsencommissie, onderdeel van de Stichting Oude Groninger Kerken, de monumentenorganisaties voor de provincies Groningen en Drenthe, voorzitter van de Erfgoedcommissie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer, later ook in de nieuwe gemeente Midden-Groningen en in Heemschut Groningen als technisch adviseur.


Samen hebben we over de ontdekkingen van ons onderzoek in de Menkemaborg en de Fraeylemaborg een boek geschreven. Jan heeft in De codeersleutel, een boek dat landelijk veel te weinig aandacht gekregen heeft, duidelijk gemaakt met welke principes en hulpmiddelen een bouwheer van vóór de Industriële Revolutie zijn projecten ontwierp en realiseerde.


Wij waren twee heel verschillende persoonlijkheden, die misschien juist daarom zo goed met elkaar konden opschieten. Ik zal hem verschrikkelijk missen, mijn partner, mijn compagnon, mijn vriend.


Hans Ladrak

Hans Ladrak

 

Opleiding
Hans Ladrak is bouwhistoricus. Hij heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht, architectuurhistorie en stedenbouwhistorie aan de Rijksuniversiteit Groningen en bouwhistorie aan de HBO+opleiding van de Hogeschool van Utrecht, welke opleiding hij met lof heeft afgesloten.
Ervaring
Inmiddels heeft hij ruim zeventig objecten samen met zijn collega onderzocht, variérend van een armenhuis tot een kasteel, kerken en boerderijen en nog meer.
Nevenactiviteiten
Hij is lid van het bestuur van de Historische Kring Erica en adviseur van het ErfgoedNetwerk Emmen.

Adres
  1. Meineszstraat 4
  2. 7887 AP Erica
  3. 0591-302121
  4. hladrak@planet.nl

Historie

The only reason for time is so that everything doesn't happen at once.Albert Einstein