Vorig jaar is de kerk in Vierhuizen gerestaureerd. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Zij heeft landelijke bekendheid gekregen omdat de Stichting van de BankGiroLoterij een aanzienlijke financiële bijdrage heeft gekregen.
De kerk ziet er nu dus weer prachtig uit. De negentiende-eeuwse verschijningsvorm is gehandhaafd. Dat is de restauratiefilosofie van deze tijd, maar ook de enige mogelijkheid die het gebouw biedt. De toren is van 1844 bijvoorbeeld en die breek je niet af om een eerdere fase te reconstrueren.
Onder het pleisterwerk en onder de dakpannen gaat echter een hele geschiedenis schuil. In de muren van het oostelijke deel zit tufsteen. Wij hebben een Romaans venster ontdekt en we kunnen ook concluderen dat er gewelven zijn geweest, want er zijn sporen in de vorm van muraalbogen aangetroffen. In de noordelijke muur zitten twee nissen onder de bepleistering en daartegenover ook een. Onder de vloeren zijn verschillende soorten plavuizen nog gedeeltelijk aanwezig en in het achterste deel zijn onder de banken voor de ambtsdragers drie grafstenen bewaard.
De kap dateert van rond 1599 en is in 1643 hersteld. Eén dakspoor is van rond 1350. Wij hebben daar dendrochronologisch onderzoek uitgevoerd. Daarom kan er bijna exact gedateerd worden.
Het is goed dat deze informatie nu bekend is. Bouwhistorisch onderzoek levert altijd wat op!